29/3/18

Mulhacén

És Setmana Santa i aquest any fem una bona quilometrada i anem cap a la zona del Cabo de Gata i Granada a passar uns dies. Gran bo durant els primers dies al poble de San José on fins i tot ens permetem el luxe de banyar-nos a la playa de los Genoveses amb els més de 20ºC que tenim cada dia. 


A mitja setmana tirem cap a Granada i aprofito l'últim dia de bon temps per fer una escapada al sostre de la Península Ibèrica. Inicialment la idea era fer la travessa des de l'Estació d'Esquí de Sierra Nevada fins al poble de Trevelez coronant uns quants 3000's, però el company al final no pot venir i decideixo pujar al Mulhacen per la seva vessant més factible - el seu llom sud sortint d'una mica més amunt de Capileira.

M'aixeco a les 5:30 i surto a les 6 de Granada. Fins a Capileira i tinc ben bé una hora i mitja de curves a les Alpujarras (el que vindria a ser com la collada de Tosses de baix durant 45km!). Al poble segueixo pujant la pista que porta a la Hoya del Portillo a 2190m. Els prop de 13Km de pista de terra està en perfectes condicions per passar-hi amb qualsevol turisme i a més es pot anar ràpid. Avui la cota de neu està als 2000m, així que un parell de paelles abans d'arribar a dalt toca deixar el cotxe i fer poc més d'un Km de pista amb esquís a l'esquena. 



Arribats a l'Àrea recreativa, de darrera la caseta ja surt el camí marcat pel mig del bosc de pins direcció al refugio de Poqueira on em poso els esquís als peus. 20 minuts pel bosc i arribo a la Loma de Piedra Blanca on s'acaba el bosc i deixo a mà esquerre el trencant del camí que porta al refugi i segueixo per la pista amunt passant pel mirador. El camí va seguint amb pendent molt suau per Prado Llano on el vent em comença a fer la guitza de valent. 


Ja veig l'objectiu del dia que queda  lluny lluny...segueixo fent els plans fins arribar al Alto del Chorrillo, on paro a esmorzar i per moments tinc tentacions de fer marxa enrere. Porto més d'una hora foquejant per un pla infinit amb vents sostinguts de 40-50Km/h. De cop apareixen un parell de locals que quan els dic que vinc de Barcelona diuen que de cap manera puc fer mitja volta i que ja tardo a pujar cap a dalt, així que m'enxufo amb ells i seguim remuntant.



Un cop passant el coll, el vent afluixa i ens permet "disfrutar" de la última hora i mitja fins a dalt amb sol i poc vent. És un d'aquells cim que va fent amagos i que no hi arribes mai però finalment arribem al cim a les 12:45h després de quasi 5 hores de tute. Dificultat no en té cap, he arribat a dalt sense descalçar ni fer cap volta maria, l'únic problema és la distància (son quasi 15km amb molt poca pendent que a trams fa desesperar). Cim del Mulhacen 3479m! Un més de la llista tatxat!




Mirant cap al sud veiemt el Meditarrani i el Marroc amb l'Atles al fons de tot. Cap al nord, traiem el cap a al cara nord del massís que no té res a veure amb la sud. Al nord son tot canals que passen dels 50º i que fan més difícil l'ascensió. Dinem tranquil·lament i rumiem per on baixar. La meva idea era fer el descens de la cara est fins a Laguna Hondera amb 500m de descens directe (dels millors de la Sierra diuen), però uns bascos em recomanen el descens per la cara oest cap a refugi de Poqueira on la neu començarà a transformar i tindrem 900m de baixada amb bona primavera. 

Posem grampons per baixar els primers 100m graçats direcció el refugio de la Caldera i a mitja pala ja ens calcem els esquís. 



Del refugi només en surt la teulada, diuen que aquest és dels últims millors 10 anys pel que fa a innivació. Passem de llarg d'aquest bonic circ i seguim baixant pel torrent on trobem tot tipus de neu, des de dura-glaçada ventada al tram alt a molt bona primavera al tram mig i baix. 




Al refugi posem pells i remuntem la pista que porta al Alto del Chorillo i d'allà un altre cop avall fins arribar a la Hoya del Portillo ja passades les 4.



https://www.relive.cc/view/p65565596

Joel