18/7/16

Sud-Oest d'Islàndia

Dia 1: Aeroport Keflavik - Blue Lagoon - Reykjanes - Krysuvikurberg

Aterrem a l'aeroport de Keflavik a les 2 de la matinada, si, és lo que té volar amb les low-cost. Passem les hores com podem fins que a les 9 anem a buscar la furgo (vehicle i casa pels nostres pròxims 19 dies). En el nostre cas, lloguem una Dacia Dokker 19 dies equipada amb amb kit de càmping, matalassos, edredons, llençols, material per cuinar etc etc 2200€. Petit gran inconvenient: no és 4x4. Un 4x4 equipat per dormir s'enfilava a més de 6000€, així que decidim que ja llogarem 4x4 en dies ocasionals si és necessari. 

Descartem la opció de cotxe petit més hotels (bàsicament per la poca disponibilitat d'allotjament que hi ha a l'illa i perquè surt bastant més car i et priva de llibertat i d'improvització, i descartem també l'opció cotxe petit més tenda a càmping, més econòmica però molt menys còmode sobretot quan has de plantar i desplantar la tenda amb els molts dies de pluja que hi ha...)

Després de revisar-ho tot i desfer les maletes per posar-les dins "l'armari" tirem cap al sud direcció Blue Lagoon. Preu actualitzat a l'estiu de 2016, 60€...ja trobarem altres bassalts on remullar-nos...anem cap a la punta sud-oest de l'illa cap a la zona de Reykjanes, a veure altres blue lagoons naturals i les primeres fumeroles de l'illa.







Està clar que si mai no s'ha vist una cosa semblant, això deixa fascinat a més d'un (i això que només acaba de començar...). Tornem cap a l'est per anar a veure els penya-segats Krysuvikurgerg on se'ns hi acaba fent tard, que no fosc, i passem la primera nit de free-camping allà.



Dia 2: Seltún - Pingvellir - Geysir - Gullfoss - Secret Lagoon

Avui toca fer l'anomenat cercle Daurat (Pingvellir, Geysir i Gulfoss). De camí cap allà ens aturem a les segones fumeroles; Seltún:


I quilometrada cap al nord fins arribar al pac nacional i gran estany de Pingvellir. És aquí on es pot "apreciar" com la placa euroasiactica i l'americana es separen un ritme de 1-2 cm/any.



No massa a destacar de Pingvellir...pel meu gust massa gentada. Seguim cap al nord direcció al que és probablement l'icona d'islàndia i lloc més visitat de l'illa. El Geysir! 






Aproximadament "explota" cada 5 minuts i arriba a uns 25m d'alçada. Per quedar-s'hi la tarda contemplant aquest espectacle...però tenim feina..10 km més amunt ens espera la Gulfoss, una de les cascades estrella de l'illa.


Encara que no fosquegi se'ns fa tard i volem anar cap a la zona de Landmannalaugar que queda a més de 100km d'aquí o sigui comencem a fer camí. A mig camí, trobem Fludir on ens han xivat que hi ha el Secret Lagoon on cau el primer bany en aigües sulfuroses i fem el segon free-camping.



Dia 3: Landmannalaugar. Ruta Circular al Skalli

Landmannalaugar ca ser un del llocs més màgics d'Islàndia i que no ens volíem perdre de cap de les maneres, però ens plantejava la primera dificultat...només és accessible amb 4x4. No hi ha companyies que lloguin 4x4 allà a prop i l'excursió amb bus puja a més de 100€ per barba, per estar-te allà només 5 hores. La tercera opció és anar-hi amb el nostre 4x2 per la F208 que baixa del nord que hem llegit que està més que bé per a qualsevol turisme. Així que ens llevem ben d'hora d'hora per no trobar gaire gent al camí que farem d'estranquis i amb una horeta xino-xano de carretera F arribem a aquest petit paradís.




Els amics que havien anat a Islàndia n'havien parlat meravelles d'aquest lloc i realment no exageraven. Varietat de colors i paisatges que semblen extrets del planeta Mart directament. Aparquem abans del creuar el riu i fem la ruta circular que puja al Skalli de 16 km i 700m de desnivell que ens permetrà fer-nos una idea general dels anomenats highlands. 



El dia s'aguanta molt bé fins dalt del cim. Allà comença a caure aigua i la boira ens atrapa a la part més alta. Per sort les estaques ens guien fins a la famosa ruta que va de Landmannalaugar a Porsmok que quedarà pendent. Allà ja trobem multitud de gent i no ens és gens difícil trobar el retorn a Landmannalaugar. Abans però ens endinsem a una antiga colada de lava que es va aturar just abans del càmping (òbviament primer va ser la colada i després el càmping) i que si en Gollum del senyor de los anillos existeix, segur que s'amaga aquí!



Després de fer una migdiada de les bones, i quan amaina el trànsit a la carretera per minimitzar el risc de ser caçats, decidim tornar per allà on hem vingut i anem a dormir a costat de la cascada Háifoss.


Enllaç a la zona de sud de l'illa. Dies 4-8