3/1/12

Circular al Nérassol

Circular la Pic de Nérassol - Ariège des de l'Hospitalet pujant per la vall de Siscar i baixant per la cara Est i enllaçant amb la vall d'Arques.

Arrenquem a les 9h de l'Hospitalet-pres-l'Andorra (cota 1400m aprox). La nevada d'ahir ha enfarinat el paisatge però prou com per sortir amb els esquís als peus des del cotxe. Aixi doncs arrenquem a peu i ens calcem al cap de 15 minuts fent algun equilibri per no rallar les pells i sabent que aquest últim tram de baixada el farem a peu. Quan arribem al trencant de la Vall de Siscar - Vall d'Arques, el tema ja comença a estar força millor. A partir d'aquest punt s'ha de fer una mica de punteria per endevinar el camí i trobem grans acumulacions de neu.







Fins que no arribem al Barrage no ens toca el sol i arribant a la cabana de la Vésine comença a bufar una mica de vent. Esmorzem dins la cabana contemplant les canals que baixen del Cap de la Cometa del Forn i companyia. Seguim la vall fonda i just abans d'arribar a l'Etang du Siscar comencem a flanquejar cap a la Portella du Sisca amb neu molt canviant i transportada pel vent. Del coll fins a dalt el cim, tot és vidre i es veu que el vent hi ha fet de les seves i ho continua fent, aixi que carreguem taules a l'esquena i pugem fins al cim amb grampons i un fort vent, i creuant els dits perquè la neu de la pala E estigui amb millors condicions.





A dalt ens arrecerem darrera la fita del cim i dinem tranquilament. Hem tardat 4 hores llargues pujant amb la calma i és que la splitboard pesa com una mort. Dia radiant si no fos pel vent i de nou grans vistes als cims veïns. Ens calcem els esquís i després d'observar que tota la neu que falta a la cara oest, està acumulada als primers 50 m de la pala est, decidim agafar aquesta per la dreta on hi ha menys pendent. Al principi la neu és dura, però esgarrapa bé, i poc a poc ha anat transformant i amb algun tram de neu ventada pols disfrutem la baixada.




Com que la neu no és que abundi a cotes baixes, decidim tombar a l'esquerre a l'alçada dels Panells de Nérassol on enganxem un pas estret però factible que ens deixa a l'alçada de la Jasse de Brougnic de la vall d'Arques.





En aquest punt, flanquegem i acabem de baixar encara esquiant fins a la cota 1800m on comença la diagonal i on decidim cuidar les taules i carregar-les a l'esquena i baixem a peu seguint la canalització. Mlt bonica circular i sense ni una ànima en tot el dia.


Eloi, Ian i Joel