12/3/16

Tuc dera Canau de Rius

Anem a fer un cap de setmana intensiu a la Vall d'Aran. Ha nevat durant la setmana i es presenta un cap de setmana esplèndid així que tot i la baixa d'última hora de l'Edu, anem decidits cap allà ja el divendres al vespre. 
Dissabte al matí ens trobem amb en Xevi al bar d'Arties i després d'esmorzar decidim anar a deixar un cotxe al pàrquing dels banys de Tredòs que per l'endemà en tenim rumiada un travessa molt bona. A l'altre cotxe pugem fins a Pont de Ressèc i ens calcem els esquís poc després de les 9 direcció al refugi de la Restanca. La neu ens permet pujar directe cap al refugi amb unes bones llaçades mentre el sol comença a iluminar el pastís de neu blanca al nostre voltant. 





En poc més d'una hora som al refugi. Deixem una mica de pes i seguim pujant direcció al Llac de Mar. Aquí ja no hi ha passat ningú i toca fer traça fonda. Superem amb alguna que altra esbufegada el tram més dret abans d'arribar al llac i ja veiem l'objectiu del dia.




El Tuc dera Canau de Rius, amb la canal ben marcada a la seva dreta ja ens està esperant. Tocarà suar-lo ja que ningú ha obert la traça, però l'esforç s'ho valdrà!

Travessem el Lac de Mar que és prou llarg i encarem el llom suau que ens va acostant a la imponent cara nord del Bessiberi Nord. 





Deixem la signatura a la muntanya i un cop superat l'estany gelat dera Augada, girem cap al oest per encarar les últimes pales i carena que ens deixaran al cim. 



Al treure el cap a la carena cimera ja veiem l'entrada de la canal i l'impecable estat en què es troba.

L'últim tram de carena està  prou gelat, i els acabem de pujar a peu. Bon mirador de les Maladetes i de la cresta que enllaça amb el Bessiberri nord.





Desfem el camí i ens calcem esquís per entrar a la part de dalt de la canal. La neu de l'entrada està una mica dura, però no gelada així que sense ni pensar-s'ho en Xevi ja està a dins disfrutant de la neu.
Sense dubte un dels millors descensos que he fet. Molt bona neu, i amb la pendent justa per treure'n el màxim partit.









Si no fos perquè hem de guardar piles per demà, està per tornar a pujar i fer series. Ens mirem una i altra vegada la canal, i la traça de pujada tant simètricament traçada i desfem el camí travessant de nou el lac de Mar.



Acabat el llac remuntem el repetxó i seguim el descens fins al refugi de la Restanca on trobem la neu pols més seca de la jornada.



Xevi, Samuel i Joel