17/4/17

Puig de Pastuira o Borregues

Abril és sinònim de neus estables i permet fer coses que en ple hivern no les podem fer, Anem una vegada més a vallter aquesta temporada i remuntem cap al coll de la marrana. Cap a Mantet i Xemeneies no hi queda res de neu. En Samuel que apareix a última hora ens acompanya tot foll fins al coll.

Des del coll tenim dubtes de si tirar cap a tirapits o anar a fer la carena del Puig de Pastuira i buscar alguna de les canals que baixen directes per la cara nord fins a la paella de la carretera de Coma de l'Orri. Finalment ens decantem per aquesta segons opció perquè a l'hivern no hem estat mai al Pastuira i tenim ganes de fer el tafaner i veure des de dalt les canals. Descalcem un curt tros fins al coll de la Coma de l'Orri i tornem a calçar enfilant la carena buscant sempre el vessant est on la neu ha transformat i es deixa pujar bé. Descalcem de nou abans d'arribar al cim on la neu escasseja i un cop dalt en mirem la possible baixada.




Per anar a buscar alguna de les canals baixem primer direcció est fins a un petit monticle d'on tenim visibilitat de la primera canal més dreta, la del torrent de la Jaça dels Marrans. Tant dreta ens sembla que no des de dalt fa comba i no en veiem la continuació i tot i que de des baix es veia factible i la neu està al dente, no ens hi posem. Seguim anat direcció est i ara si que ho veiem més clar de baixar per la canal del torrent del Pla de la Llosena, on a més a més hi ha traces de fa alguns dies. 


Al principi és més una pala ampla d'uns 30-35º i després es va encaixonant. La neu al principi al dente però de seguida es fa massa feixuga fins a baix. Esquiem fins poc abans del Pla de la Llosena a uns 1800, on de fet comença el bosc i deixa de ser esquiable. Acabem d'arribar a baix a la carretera caminant uns 20 minuts i remuntem fent dit fins al pàrquing superior de Vallter.








Xevi i Joel