13/4/14

Pic de l'Estanyó

Ja fa anys que em corra pel cap una de les millors circulars que crec es poden fer pels sostres d'Andorra amb esquís. Inspirat pel blog de l'edunz, la ruta surt del pàrquing de Sorteny, puja per la cara W de l'Estanyó, descens directe de la cara nord, pujada per la S de la Serrera i descens trepidant per la canal Cebollera i retorn al pàrquing. 

Canal Cebollera de la Serrera al fons



Ens posem a caminar tardet...quasi a les 8 del matí amb les taules a l'esquena que tocar carregar-les fins poc abans del refugi on creuem el riu pel pont i on la neu ja és continua. Posem taules als peus i remuntem pel bosc amb neu bastant gelada que fa que posem ganivetes al tram més dret. 



Un cop superat el tram de bosc, s'obre la vall i el reguitzell de canals davant nostre. Seguim remuntant per una pendent bastant suau fins a sobre l'estany (2400m) i veient que la carena per on passa el camí d'estiu està bastant pelada, decidim pujar per la canal central de la cara W (amb algun tram que s'acosta als 45º) que ens deixarà a pocs metres del cim. 


La neu segueix dura-gelada així que posem grampons a l'entrada de la canal i al tram de dalt que s'adreça una mica més tirem de piolet. 




Pala S de la Serrera al fons

Un cop superat el tram de pendent més forta, petit susto, dels que posen la gallina de piel! Sentim una espècie de wumf!, però no com els d'allaus de placa....sembla més aviat un wumf d'allau de fons (?)... en qualsevol cas no ens fa gens de gràcia i seguim pujant ben arran de roca fins que ens plantem al cim.(2915m -3h 45min). 


Com no pot ser d'una altra manera grans vistes del pic potser més cèntric d'aquest petit país. Mirem la pala de la Serrera, amb un parell de zones d'esquerdes prou impressionants. Fem un mos i saltem cap a la canal de la cara Nord de l'Estanyó. Toca descalçar a l'entrada de la canal uns 150m, escombrats pel vent, però després ja amb neu disfrutona a la canal que s'acaba convertint amb una bona pala fins al replà de baix. La Splitter convertida a Surfer diu que na nai de pujar a la Serrera, que cara avall es va molt bé i que ja tornarem ;-)!


Canal N de l'Estanyó.



 El camí bo de baixada és per la part esquerre...així ho indiquen les traces, però nosaltres per mandra seguim per la part dreta, fins arribar a l'entrada de la vall de la Cebollera on quedem una mica amorrats.



Creuem el riu pel primer lloc que trobem i primer banyet de la temporada amb aigua fins a sota genoll....bravo! Cerveseta al refugi amb un bon sol de primavera i cap al pàrquing (6h 30min). 



Gemma i Joel

2 comentaris:

Núria ha dit...

oooh! Andorra, Andorra! jeje, quina sortideta més xula!! Ja veig que esteu aprofitant la temporada al màxim!

Traçant somnis ha dit...

Nurieta!! Com que no hi ets mai a Andorra..què hem de fer?!?! Toca cuidar gossos o gos més aviat la temporada que ve també?? ;-)