18/2/12

Col de Puymorens - Mérens les Vals

A mesura que va passant la setmana, el meteofrance diu que segueix carregant-se l'Ariège de neu. Fins a 65cm de neu nova aquesta setmana i risc 4 fins divendres al matí, que posteriorment baixen a 3.... Ens fem un truc amb en Russi i ho té clar, s'ha d'aprofitar per fer la travessa de Col de Puymorens a Mérens les Vals. En Dani  tarda poc a apuntar-se i en Sami és dubte fins a última hora. Unes trucades al SNFC per confirmar horaris de tren i a dormir aviat. 


Surto poc abans de les 7 de casa i mentre vaig cap a Borgonyà em Sami diu k l'esperem que al final s'apunta. Així doncs, amb la furgo prestada de la Núria i el cotxe d'en Russi fem rumb cap a la Cerdanya. Deixem un cotxe a la boca sud del túnel de Puymorens, a l'estació de tren de Porté i pugem els 4 fins al coll on comencem a foquejar poc després de les 10. La vall d'en García fa goig i pugem encesos cap al coll. Quan som quasi a dalt li trec uns metres a en Russi, serà el dia que no sigui el primer en arribar a dalt?? no hi ha manera...2 minuts abans d'arribar el coll, sembla que es pren una mongeta màgica i fot un sprint per plantar-se a dalt del coll (1h i 30 min) amb uns segons d'avantatge...Més tard em confessaria que s'hi ha deixat la pell....La neu a aquesta banda està un mica ventada i va canviant entre la pols recent caiguda i la que ja hi porta unes setmanes ben endurida.


De de dalt ja veiem el nostre primer objectiu, la portella de Bésines. Fem un mos, tot parlant amb un en Christian (un francès que foquejava sol) i quan li diem que tenim l'intenció de anar fins a Mérens, ja veig que se li fa la boca aigua. Tarda poc en apuntar-se i sense perdre més temps ja estem baixant cap a Bésines tots 5. Els primers metres la neu està algu ventada, però de seguida la cosa va de menys a més i acabem esquivant pins al fons de vall amb un powder de película. Quines pales!! Creuem el riu i tornem a posar pells a l'alçada de la cabana de Bésines (2h 15min).

 

El sol apreta fort i aquí no hi ha passat ni déu. En Russi que sembla el més jove de tots es posa a obrir traça directe cap a la portella en un entorn entranyable. A mitja pujada, el francès agafa el relleu i a la que ens despistem ja el tenim a dalt del coll amb les pells tretes i neguitós per tirar-se de caps cap avall. Tot i ser conscients del possible risc d'allaus, trobem que és un itinerari bastant segur, ja que fent una bona elecció, es pot evitar en tot moment pendents > 30º. Així doncs fem un mini dinar a dalt on ens hi plantem a 2 quarts de 2. (3h 45min). Sembla que potser agafarem el tren de la 5 i tot. En Russi, que està més fresc que una rosa diu que l'esperem allà que amb un plis plas puja al Pic de l'Estagnàs. Jo em miro les pales de la cara nord i li dic que aquí no s'espera ningú, les ànsies poden més que la paciència i abans de les 2 ja estem baixant tots directes cap a Mérens. 


De nou primers metres amb neu ventada. Davallem a la dreta, i en Russi veu la llum, sense esperar-se es tira per un pala de pendent perfecte i neu pow pow directe fins a l'estany i tots directe darrere seu. L'ambient és immillorable amb totes les parets de les muntanyes amb la neu ben agafada i esquiant pel mig del bosc, però encara falta el millor, l'estret barranc abans d'arribar a la Présasse que està colgat fins dalt de neu convertit amb un tub ben juganer.


Així doncs arribem a cota 1800m i trenquem a l'esquerra i comencem a davallar per una pendent molt suau, però que encara es deixa fer fins poc després de la cascada on la neu pols seca que hem trobat a les pales de dalt, aquí ho segueix sent però sense base a sota el que fa que els esquís d'alguns rebin de valent.

A cota 1500 decidim posar pells per no agafar tanta velocitat per l'estret camí fins que apurant apurant arribem als Banys on aquí sí que ja descalcem i acabem de baixar fins a Mérens a peu. (6h). Carreguem piles a la font i acabem de baixar fins a l'estació on només hem d'esperar mitja horeta per agafar el tren. Resulta que el fitxatge d'avui és el taquiller de l'estació de tren de la Tour de Carol i ens enxufa al tren sense pagar. En mitja horeta estem a la boca sud del túnel i pugem a buscar la furgo cap a dalt.
Amb en Dani decidim quedar-nos aquesta nit aquí i després de passejar una mica pel Pas de la casa i després de veure que fan fondues amb carn ilimitada per 13€, no ens podem resisitir i acabem una gran jornada foten-nos l'atracon i acabem baixant a dormir a Mérens on de pas recullo els pals que m'havia deixat a l'estació.

Samuel, Russi, Dani, Christian i Joel