20/10/13

Pic de la Portella Gran

L'estiu s'està allargant molt i si seguim així tardarem setmanes o potser mesos a posar-nos els esquís. Volíem anar al Lustou, però se'ns hi fa tard el dissabte i alguns tenim més ganes de fer una sortida d'un día, així que sortim ben aviat de casa en Sam amb en Xevi i la Gemma i tirem cap a les Bulloses amb la idea d'anar cap a la darrere el Peric (Pic de la Cometa d'espanya o la Portella Gran) que de ben segur tenen unes vistes espectaculars cap a la vesant francesa d'Orlú i Camporells.



L'entorn de les Bulloses amb aigua a doju i boscos de coníferes em traslladen sempre per a un indret molt semblant als Països Nòrdics com Suècia o Noruega


L'accés a la vall Maran o Coma de la Grava es fa, tot i la bellesa, una mica llarg vorejant els 2 km del llac de les Bulloses. Un cop travessat el gran llac, creuem el riu que ve de la Portella de la Grava i ens enfilem passant pel costat de l'Estany de l'Esparver i més amunt una barraca metàl·lica, que difícilment serviria de refugi en cas de tempesta, per anar vorejant la carena del Puig Peric per l'oest. Seguim veient llacs a dreta i esquerre, i poc a poc anem veient el Pic de la Portella Gran.



Abans del cim, una mica de carena rocallosa ens fa posar les mans a terra i fa més distreta la caminada. A la dreta podem apreciar el circ de Camporells i més al nord la vall d'Orlú i els pics de l'Ariège que el passat hivern ens van fer disfrutar de valent (el massís del Saint Barthélemy i les seves mines de talc, Mount Fourcat, Scaramus etc.)





El dia no és radiant però va aguantant. Hem tardat cap a 4 horetes fins al cim, doncs si bé només hem fet uns 800m de desnivell, l'aproximació fins a sota el cim és prou llarga i amb poc pendent. De baixada anem cap al Pic de la Cometa d'Espanya, però en arribar sota el coll, ja veiem que se'ns hi farà molt tard i decidim que el farem amb esquís a l'hivern, que ja ens han dit en Samuel i la Gemma que és de molt bon esquiar.




Tot baixant, en Samuel veu antic glaciars i les seves morrenes  per tot arreu. Bé ha de ser cert que antigament totes aquestes terres devien estar cobertes per enormes masses de gel que han deixat una petjada inesborrable al territori. Llàstima que no estigui documentat ni modelitzat en 3D.

La baixada la fem sense encantar-nos massa, només una parada abans d'arribar a les Bulloses i arribem abans de les 5 al cotxe.



Gemma, Samuel, Xevi i Joel